Jednak zanim przejdę do pasztecików, chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, smacznych i przede wszystkim rodzinnych Świąt! :-)
Składniki (na ok. 15 pasztecików) :
Ciasto:
- 500g. mąki pszennej (typ 650)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,75 szklanki mleka
- 250g. masła
- 2 jajka
- 500g. kapusty kiszonej
- 50g. grzybów suszonych
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- olej
- kwaśna śmietana (12% lub 18%)
- ziarna sezamu lub mak (opcjonalnie)
Przygotowanie farszu :
Grzyby moczymy, dokładnie myjemy, gotujemy ok. 1 godziny i siekamy.
Kapustę gotujemy (też ok. godziny), a kiedy będzie miękka odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ostygnie mocno odciskamy ją przez gazę (aby pozbyć się nadmiaru soku) i siekamy lub mielimy w maszynce z największymi oczkami.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy grzyby, chwilę podsmażamy, wrzucamy kapustę, doprawiamy pieprzem oraz solą, smażymy przez kilka minut i studzimy.
Przygotowanie ciasta :
Cukier, gałkę muszkatołową, sól i drożdże mieszamy z wcześniej przesianą mąką.
W garnku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy mleko z masłem ostygnie dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i stopniowo wlewamy do miski z mąką (cały czas wyrabiając ciasto), kiedy ciasto będzie już jednolite i nie będzie przyklejało się do rąk, przestajemy wlewać mleko z masłem - wszystko zależy od mąki i od tego jak będzie chłonęła płyn (może się okazać, że będziemy musieli użyć tylko części mlecznej mikstury, a nie całości).
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5mm. w taki sposób aby uzyskać prostokąt (ok. 30 x 15cm). Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz i zwijamy wzdłuż krótszego boku (zaczynając od strony z farszem). Rulon który otrzymamy kroimy ostrym nożem na kawałki o ok.5cm długości.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując kilka cm. odstępu), na wierzch nakładamy bardzo cienką warstwę śmietany, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180*C do czasu aż się zarumienią.
Smacznego!
pyszne.
OdpowiedzUsuńMiłości przepełniającej serce, bezgranicznego optymizmu, wiecznej radości i uśmiech nie znikającego nigdy z twarzy! Spełnienia marzeń!
Dziękuję bardzo! :-)
Usuń