Pulchne ciasteczka z ciemnym kakao, ostrą papryczką chilli i nutką pomarańczy oraz cynamonu - mniam!
Składniki :
- 350g. mąki pszennej
- 60g. cukru trzcinowego
- 50g. margaryny
- 150g. miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka gorącej wody
- 3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- 1 lub 1,5 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej papryczki chilli
- ok. 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta przyprawy chilli (opcjonalnie)
Miód i masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z cukrem trzcinowym.
W łyżce wody rozpuszczamy sodę oczyszczona.
W osobnym naczynku łączymy kakao, posiekaną papryczkę, skórkę z pomarańczy i cynamon.Wszystko dokładnie mieszamy.
Do ostudzonego miodu i masła dodajemy rozpuszczoną sodę, jajko i mieszankę z kakao, papryczką, skórką i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki z cukrem.
Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie jednolite, sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk (w razie potrzeby dodać mąkę lub odrobinę wody).
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na kilka minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. wycinamy kształt ciastek jakie chcemy uzyskać i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 10-15 min.
Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je roztopioną, gorzką czekoladą :-)
Smacznego!
takich jeszcze nie jadłam, założę się, że zachwycają smakiem :) dziękuję za udział w akcji, proszę tylko dodać banerek pod post, wtedy zaakceptuję wpis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Jestem pewna, że to połączenie smakuje obłędnie! Przepis na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń