22 grudnia 2013

Ciasteczka z chilli i pomarańczą


Jeśli lubicie połączenie czekolady i papryczki chilli to ten przepis również Wam się spodoba.
Pulchne ciasteczka z ciemnym kakao, ostrą papryczką chilli i nutką pomarańczy oraz cynamonu - mniam!   


Składniki :
  • 350g. mąki pszennej
  • 60g. cukru trzcinowego 
  • 50g. margaryny
  • 150g. miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 3 kopiaste łyżki ciemnego kakao 
  • 1 lub 1,5 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej papryczki chilli 
  • ok. 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta przyprawy chilli  (opcjonalnie)
 


Miód i masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z cukrem trzcinowym.
W łyżce wody rozpuszczamy sodę oczyszczona.
W osobnym naczynku łączymy kakao, posiekaną papryczkę, skórkę z pomarańczy i cynamon.Wszystko dokładnie mieszamy. 

Do ostudzonego miodu i masła dodajemy rozpuszczoną sodę, jajko i mieszankę z kakao, papryczką, skórką i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki z cukrem.
Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie jednolite, sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk (w razie potrzeby dodać mąkę lub odrobinę wody).

Gotowe ciasto zawijamy w folię i  wkładamy do zamrażalnika na kilka minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. wycinamy kształt ciastek jakie chcemy uzyskać i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC  przez ok. 10-15 min.

Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je roztopioną, gorzką czekoladą :-)

Smacznego! 



2 komentarze:

  1. takich jeszcze nie jadłam, założę się, że zachwycają smakiem :) dziękuję za udział w akcji, proszę tylko dodać banerek pod post, wtedy zaakceptuję wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Jestem pewna, że to połączenie smakuje obłędnie! Przepis na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń