8 sierpnia 2014

Frytki z selera

Jeśli szukacie zdrowego zamiennika klasycznych, smażonych na głębokim tłuszczu frytek to ten przepis z pewnością się Wam spodoba. :-)
Frytki mają słodki posmak, a dodatek ziół i oliwy z oliwek sprawia,że są one niezwykle aromatyczne.
Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale będzie to pyszna przekąska dla osób dbających o linię.
Koniecznie musicie ich spróbować! :)


Składniki (2-3 porcje): 
1 średniej wielkości seler
3-4 łyżki oliwy z oliwek
 przyprawy: 
-zioła prowansalskie,
-tymianek,
-sól ziołowa

Seler obieramy i kroimy w cienkie słupki, polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami (ilość wedle upodobań).
Wszystko dokładnie mieszamy ręką i układamy* na specjalnej blaszce do frytek lub na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika, ustawiamy go na 180-200*C (termoobieg) i pieczemy do czasu aż frytki się zarumienią.

* Pamiętaj aby frytki nie leżały ścisło ani jedne na drugich ponieważ nie zarumienią się i mogą być wilgotne.

Smacznego!




2 komentarze: