- 500ml. whisky lub brandy
- 500g. słodzonego mleka skondensowanego
- 2 szklanki słodkiej śmietanki 30% ( ja użyłam łaciatej)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej* lub kakao
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 laska wanilii
Whisky łączymy z mlekiem skondensowanym, śmietanką i ostudzoną kawą. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i bardzo dokładnie mieszamy.
Wszystko przelewamy do butelek.
Likier podajemy schłodzony i przechowujemy go w lodówce! :-)
*Jeśli chcesz aby Twój likier miał intensywny, kawowy smak to dodaj więcej kawy (4-5 łyżek) i rozpuść ją w 5-6 łyżkach wody.
Przepis zapiszę i wypróbuję mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego i piękne zdjęcie, dziękuję za udział w akcji Sylwester 2013!
OdpowiedzUsuńDomowego jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam ten likier! :)
OdpowiedzUsuńmusi byc mega słodkie i mega pyszne ;)
OdpowiedzUsuńpamiętam, ze mój pierwszy likier o kolorze białym zasmakowałam jak byłam dzieciakiem i nie wiedziałam co stoi na stole, gdy tata z wujkiem wyszli z pokoju :) haha
tak tak, był pyszny.
Taki smakołyk musi być niebem w ustach :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś własnego Baileysa i w czasie przeprowadzki cała butla 0,75 została rozbita w drobny mak :(
nie mogę odżalować....poki co nie zabrałam sie do ponownej produkcji. Choć może niebawem...kto wie... :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com
Jako fanka likierow na pewno wyprobuje Twoj przepis :)
OdpowiedzUsuń