- 4 serki homogenizowane Rolmlecz o smaku waniliowym (200g.szt.)
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 8 płaskich łyżeczek żelatyny
- 200g. masła
- 2 galaretki o dowolnym smaku
- owoce
- 200g biszkoptów
- 100g. masła
Biszkopty bardzo dokładnie rozdrabniamy (np. blenderem). Masło roztapiamy i dodajemy do biszkoptów.
Dokładnie mieszkamy i wykładamy na tortownicę dociskając mocno do boków oraz dna. Gotowy spód odstawiamy na chwilę do przestygnięcia a następnie do lodówki.
Masło z cukrem ucieramy, a następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane ciągle mieszając (najlepiej mikserem)
Mleko wlewamy do małego garnka, lekko podgrzewamy, wsypujemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do masy powstałej z serków i miksujemy (mleko nie może być gorące!).
Gotową masę przelewamy do tortownicy, układamy na niej owoce, a kiedy stężeje wlewamy (również lekko stężałe) galaretki i odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego :-)
moje ulubione ciasto na upalne dni; czesto jest robie w wakacje :-)
OdpowiedzUsuńwciągne każdy serniczek :D
OdpowiedzUsuńo ja też każdy uwielbiam
OdpowiedzUsuń