2 sierpnia 2013

Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami

Dokładnie rok temu na blogu pojawił się mój pierwszy post. W związku z tym chciałabym Wam podziękować za to, że tu zaglądacie i że mogę się z Wami dzielić moimi przepisami. Dziękuję również za wszystkie opinie i komentarze pod postami. Prowadzenie tego bloga i fotografowanie przygotowanych przeze mnie potraw sprawia mi wielką frajdę! Mam nadzieję że wspólnie będziemy obchodzić jeszcze nie jedne urodziny Chabrowej kuchni :)

Z okazji pierwszych urodzin chciałabym Wam zaproponować przepis na DROŻDŻOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI.

 Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50g. drożdży
  • 125g. masła
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 kg. brzoskwiń
  • 1 cytryna

Masło roztapiamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy do czasu aż drożdże się rozpuszczą. Powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. 
Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy, a następnie ścieramy jej skórkę na tarce z drobnymi oczkami. 
Kiedy zaczyn lekko podrośnie dodajemy do niego żółtka, szklankę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy i dodajemy do przesianej mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut ( jego konsystencja będzie luźna), dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i ponownie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto, rozprowadzamy je równo i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w plastry lub mniejsze kawałki i układamy na wyrośniętym cieście.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C  przez ok. 45-50 min.


Smacznego! :)




2 komentarze: