Z okazji pierwszych urodzin chciałabym Wam zaproponować przepis na DROŻDŻOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 50g. drożdży
- 125g. masła
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 1 kg. brzoskwiń
- 1 cytryna
Masło roztapiamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy do czasu aż drożdże się rozpuszczą. Powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy, a następnie ścieramy jej skórkę na tarce z drobnymi oczkami.
Kiedy zaczyn lekko podrośnie dodajemy do niego żółtka, szklankę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy i dodajemy do przesianej mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut ( jego konsystencja będzie luźna), dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i ponownie wyrabiamy do czasu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto, rozprowadzamy je równo i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w plastry lub mniejsze kawałki i układamy na wyrośniętym cieście.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 45-50 min.
Smacznego! :)
Gratuluje,ciasto wspaniale,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
OdpowiedzUsuń