A z tej okazji przygotowałam zdrowszą wersję muffinków :)
- 100g. otrąb owsianych
- 60g. otrąb pszennych
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 300g. naturalnego serka homogenizowanego
- 200 - 250g. jagód, porzeczek lub borówek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 4 jajka
Białka ubijamy na sztywno. Otręby mielimy, dodajemy żółtka, cukier trzcinowy, serek oraz kakao i wszystko miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy do ubitych białek, dodajemy owoce, dokładnie mieszamy i wylewamy do SILIKONOWYCH foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180ºC przez ok. 25 min. Gotowe muffiny wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego!
Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńI mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania :)
A muffinki wyszły Ci wspaniałe :)
Piękne! Z chęcią sięgnęłabym po taką babeczkę :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Bardzo fajne przepisy i śliczne zdjęcia :-) Tylko jedno troszkę razi - kropka po słowie "gram". Ale blog niezwykle udany! Będę tu z przyjemnością zaglądać :-)
OdpowiedzUsuń