22 kwietnia 2013

Ciasto 3 bit na herbatnikach

Składniki (blaszka 25x30) :
  • 1l. mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 puszka (500g.) kajmaku (ja użyłam 2 puszki)
  • 3 opakowania śmietan-fix (każde po 9g.)
  • 750ml śmietany 30%
  • 350g. herbatników
  • gorzka czekolada
  • cukier

Przygotowanie warstwy budyniowej: 
0,5l mleka gotujemy w garnku.
W pozostałej części mleka rozrabiamy 3 budynie.
Budyń gotujemy i intensywnie mieszamy do czasu aż masa będzie jednolita i bez grudek.

Przygotowanie warstwy śmietanowej: 
750ml śmietanki 30% ubijamy z 3 opakowaniami śmietan-fixu i 3 łyżeczkami cukru do czasu aż śmietana będzie sztywna.

Spód blaszki wykładamy ścisło herbatnikami.
Na herbatniki wylewamy masę budyniową, równomiernie ją rozsmarowujemy i układamy na niej herbatniki.
Kolejnym krokiem jest rozprowadzenie na herbatnikach kajmaku i również przykrywamy go herbatnikami.
Na koniec wylewamy na ciasto masę śmietanową i posypujemy ją wiórkami z gorzkiej czekolady.

Ciasto odstawiamy do lodówki na ok.24 godziny.
  


 
 *Kolejność wylewania masy kajmakowej i budyniowej można zamienić, ponieważ kajmak bardzo ciężko się rozsmarowuje na ruszających i zatapiających się w budyniu herbatnikach. :)

Smacznego!