24 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą i grzybami

W końcu nadeszły te długo wyczekiwane przeze mnie święta. Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na moje ulubione danie wigilijne (zaraz po babcinych pierogach).  
Jednak zanim przejdę do pasztecików, chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, smacznych i przede wszystkim rodzinnych Świąt! :-)


Składniki (na ok. 15 pasztecików) :

Ciasto:
  • 500g. mąki pszennej (typ 650) 
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 0,75 szklanki mleka
  • 250g. masła
  • 2 jajka
Farsz :
  • 500g. kapusty kiszonej
  • 50g. grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej
 Dodatkowo :
  • kwaśna śmietana (12% lub 18%)
  • ziarna sezamu lub mak (opcjonalnie)

Przygotowanie farszu :

Grzyby moczymy, dokładnie myjemy, gotujemy ok. 1 godziny i siekamy.
Kapustę gotujemy (też ok. godziny), a kiedy będzie miękka odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ostygnie mocno odciskamy ją przez gazę (aby pozbyć się nadmiaru soku) i siekamy lub mielimy w maszynce z największymi oczkami.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy grzyby, chwilę podsmażamy, wrzucamy kapustę, doprawiamy pieprzem oraz solą, smażymy przez kilka minut i studzimy.

Przygotowanie ciasta :

Cukier, gałkę muszkatołową, sól i drożdże mieszamy z wcześniej przesianą mąką.
W garnku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy mleko z masłem ostygnie dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i stopniowo wlewamy do miski z mąką (cały czas wyrabiając ciasto), kiedy ciasto będzie już jednolite i nie będzie przyklejało się do rąk, przestajemy wlewać mleko z masłem - wszystko zależy od mąki i od tego jak będzie chłonęła płyn (może się okazać, że będziemy musieli użyć tylko części mlecznej mikstury, a nie całości).
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5mm.  w taki sposób aby uzyskać prostokąt (ok. 30 x 15cm). Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz i zwijamy wzdłuż krótszego boku (zaczynając od strony z farszem). Rulon który otrzymamy kroimy ostrym nożem na  kawałki o ok.5cm długości.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując kilka cm. odstępu), na wierzch nakładamy bardzo cienką warstwę śmietany, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180*C do czasu aż się zarumienią.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. pyszne.

    Miłości przepełniającej serce, bezgranicznego optymizmu, wiecznej radości i uśmiech nie znikającego nigdy z twarzy! Spełnienia marzeń!

    OdpowiedzUsuń